Jak wybrać wino by nie szkodziło w czasie diety

Bez wątpienia wino zyskało reputację preferowanego napoju alkoholowego dla tych, którzy cenią zdrowie – przynajmniej dla tych, którzy od czasu do czasu lubią wypić kieliszek wina. Ale wiele osób spożywa go, myśląc tylko o jego zaletach, często nie wiedząc, że nie wszystkie wina są równe pod względem zdrowotnym.

Jeśli unika się nadmiernego picia i spożywa się zalecaną ilość, osoba bez wątpienia może czerpać korzyści zdrowotne z picia wina:

Potencjalnie obniżony poziom cholesterolu

Niektóre badania wykazały, że garbniki czerwonego wina chronią przed chorobami serca.
Spożycie przeciwutleniaczy Resweratrol znajdujący się w winie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Niektóre badania wskazują, że wino może chronić cię przed niektórymi nowotworami.
Podobnie jak w przypadku innego alkoholu, jeśli jest spożywany w dawkach większych niż uprzednio zalecane, wino może być szkodliwe dla organizmu na wiele sposobów.

Poza oczywistymi krótkoterminowymi skutkami ubocznymi pijaństwa, zaburzeniami osądu i wymiotów również długoterminowymi skutkami ubocznymi, takimi jak uszkodzenie wątroby, wrzody i podwyższone ciśnienie krwi, nadmierne spożycie może prowadzić do odwodnienia, biegunki, bólów głowy i przyrostu masy ciała.

Wino i utrata masy ciała: dlaczego nadmierne picie alkoholu powoduje nadwagę?

Po pierwsze, alkohol jest bardzo kaloryczny. Kieliszek wina o pojemności 150 ml średnio zawiera 150 kalorii. Po wypiciu dwóch kieliszków wina połknąłeś kaloryczny odpowiednik pokaźnego kawałka ciasta.

Po drugie, kiedy alkohol jest spożywany, nasze ciała nadają priorytet przetwarzaniu alkoholu w porównaniu z innymi tłuszczami, cukrami i węglowodanami. Kiedy tak się dzieje, te inne tłuszcze, cukry i węglowodany nie są przetwarzane tak skutecznie, co z czasem prowadzi do spowolnienia metabolizmu.

Aby utrzymać zdrową wagę, a zwłaszcza jeśli próbujesz schudnąć, wybierz wina o niższej zawartości cukru. Pomyśl o winach, które mają mniej niż 10 gramów cukru na litr.
Ważne: zasadą, o której należy pamiętać, jest to, że wino im bardziej wytrawne tym mniej cukru zawiera.

Przykłady czerwonego wina o niskiej zawartości cukru:

  • Bardzo wytrawne czerwienie: francuski Malbec, Chianti, Bordeaux, Montepulciano i Tempranillo
  • Wytrawne do średnio wytrawnych czerwienie: Cabernet Sauvignon, Beaujolais, Valpolicella, Syrah i Merlot
  • Przykłady białego wina o niskiej zawartości cukru:
  • Bardzo wytrawne białe: Chardonnay, Biała Rioja
  • Suche białka: Vermentino, Sauvignon Blanc
  • Średnio suche białe: Pinot Grigio

WAŻNE: Wytrawne wino może zawierać 5 gramów cukru na litr, wytrawne 20 gramów, słodkie 70 gramów, a bardzo słodkie znacznie ponad 100 gramów cukru na litr.
Różnice są ogromne, dlatego ważne jest, aby zapoznać się z informacjami na etykiecie, jeśli chcesz odżywiać się świadomie.

Łyżeczka cukru waży około 4 gramów. Dlatego butelka bardzo słodkiego wina może pomieścić nawet ponad 20 łyżeczek cukru.

Dwie szklanki tego i połknąłeś tyle samo cukru, co w puszce Coca-Coli.

Niesamowite, prawda?

Cały ten spożywany cukier z czasem może zdecydowanie przyczynić się do negatywnych skutków ubocznych i niczego nie podejrzewającego przyrostu masy ciała, szczególnie gdy nasz metabolizm zwalnia.