Mleko

Wiele słyszy się o szkodliwości mleka, o tym iż tak naprawdę nie jest wskazane dla dzieci a tym bardziej dla dorosłych. W dzisiejszych czasach niestety mlekiem błędnie nazywa się płyn o białym zabarwieniu i wodnistej konsystencji, który możemy kupić w marketach. Płyn ten ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i bez konieczności przechowywania w lodówce. Co więcej, płyn ten dostarczany jest naszym dzieciom do szkół jako profilaktyka zdrowego żywienia!

Jaka jest różnica między tym rozwodnionym, poddanym obróbce UHT „mlekiem” a takim, które kupimy u gospodarza? Smak, konsystencja, skład witaminowy, zawartość tłuszczu…są to dwa zupełnie inne produkty.

Zawsze ciekawa jestem reakcji naszych gości gdy proponuję im „prawdziwe mleko” od gospodarza i prawdę mówiąc mamy kilku smakoszy ale jednak większość stwierdza, że dobre ale za bardzo „smakuje krową” 🙂 No ale jak ma smakować skoro jest prosto od krowy? 😉

Na szczęście nasz syn zalicza się do największych smakoszy.

Dlaczego na szczęście skoro tak wielu uważa, że mleko nie jest wcale takie dobre dla nas?

Ustalmy więc, że mowa o tym prawdziwym mleku 🙂 Powody dla których należy eliminować mleko i jego produkty są dwa: alergia lub nietolerancja na białka mleka krowiego oraz niealergiczna nadwrażliwość pokarmowa w postaci nietolerancji laktozy, składnika mleka. Laktoza, czyli cukier mleczny, jest pożytecznym składnikiem mleka, gdyż sprzyja lepszemu przyswajaniu wapnia w przewodzie pokarmowym. Jednakże u niektórych osób z powodu braku enzymu laktazy przewód pokarmowy nie może rozłożyć cukru mlecznego na dwie składowe d-galaktozę i d-glukozę, stąd też odczuwany dyskomfort po spożyciu mleka.

A co z zaletami picia mleka? Więc jak się okazuje tłuszcz mleczny nie taki zły, jak go dawniej oceniano. Zawiera on bowiem głównie krótko- i średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, które nie zwiększają poziomu lipidów w organizmie człowieka, nie wywołują zmian miażdżycowych, gdyż ich metabolizowanie przebiega w inny sposób niż nasyconych, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zawarte w mleku nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, występują w postaci sprzężonych dienów, które mają działanie antynowotworowe.

Produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu dostarczają także znacznych ilości witaminy D. Mleko i jego przetwory zawierają ponadto szereg substancji bioaktywnych, mogących w istotny sposób oddziaływać na organizm ludzki. Co ważne w wypadku dzieci i młodzieży jedna szklanka mleka dostarcza wielu składników odżywczych w tym 1/4 ilości składników, które należy codziennie spożyć: białka, wapnia i fosforu, oraz połowę zalecanej ilości witamin B2 i B12, a także ponad 10% magnezu, cynku, potasu, witamin A, B1 i B6. Mleko również jest oczywiście źródłem wapnia, który odgrywa rolę w regulacji przemian energetycznych w organizmie. Zbyt mała zawartość wapnia w diecie sprzyja akumulacji lipidów w komórce tłuszczowej, co przyczynia się do rozwoju otyłości, może również zagrażać rozwojem osteoporozy, złamaniami kości i zwiększeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych.

Aby była jasność, tak jak ze wszystkim musimy mieć pod kontrolą ilość spożywanych produktów mlecznych 🙂